Opioid kullanım bozukluğu tanılı hastalarda problemli internet kullanımı ve ilişkili faktörler - Bal, Neşe Burcu; Yeşil Örnek, Bahar (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Problemli internet kullanımı, önemli bir halk sağlığı sorunudur. Problemli internet kullanımı olan kişilerin çeşitli maddeleri kötüye kullanma riski önemli ölçüde daha yüksektir. Bu çalışmanın amacı, opioid kullanım bozukluğu tanısı olan kişilerde problemli internet kullanımı düzeyini belirlemek ve opioid kullanım bozukluğu ile problemli internet kullanımı arasındaki ilişkiyi bireysel ve klinik değişiklikler açısından incelemektir.Yöntem: Opioid kullanım bozukluğu hastaların sosyodemografik anket ve Young İnternet Bağımlılığı Testi (YİBT) uygulandı. YİBT'de ≥50 puan alan hastalar problemli internet kullanımı olarak kabul edildi.Bulgular: Problemli internet kullanımı sıklığı %24,4 olarak bulunurken, İnternet bağımlılığı sıklığı %1,4 olarak bulundu. Problemli internet kullanımı olan hastalarda problemli internet kullanımı olmayanlara göre daha yüksek işsizlik oranı ve daha düşük aylık gelir düzeyi tespit edildi.Sonuç: Çalışmanın sonuçları, problemli internet kullanımının opioid kullanım bozukluğu kalıcı hale getirebileceğini veya kronikleştirebileceğini göstermektedir. Önleyici müdahalelerin eklenmesi ve opioid kullanıcılarının problemli internet kullanımı açısından değerlendirilmesi, opioid kullanım bozukluğu tedavisine katkıda bulunabilir.
Keywords: Problemli internet kullanımı; opioid kullanım bozukluğu; internet bağımlılığı