Anabolik steroidlerin kötüye kullanımı - Gök, Rahime; Yalçın, Ayşe Dilara; Tural, Ümit (Journal of Dependence, 2016)
Anabolik androjenik steroidler (AAS), doğal erkeklik hormonu olan testosteronun sentetik türevleridir. Tıbbi amaçlı olarak erkek hipogonadizmi, gecikmiş puberte, lak-tasyon baskılanması, postmenapozal libido kaybı, aplastik anemiler, katabolizmanın yüksek olduğu durumlarda ve herediter an-jio ödem tedavilerinde kullanılmaktadır. Öte yandan AAS’ler yıllardır profesyonel sporcular tarafından performans arttırmak amacıyla ya da daha kaslı bir vücut görünümüne sahip olmak isteyen özellikle genç erkekler tarafından kontrolsüzce ve yasadışı olarak kullanılmaktadır. Çeşitli ülkelerde yapılan çalışmalarda bu amaçlarla AAS kullanımının genç erkeklerdeki yaşam boyu yaygınlığı %3-12 arasında değişen oranlarda saptanmıştır. AAS’lerin kontrolsüzce kullanımının akut ya da kronik olarak, bedensel ve ruhsal pek çok yan etkisi bulunmaktadır. AAS kullanım bozukluğunun son yıllarda artmaya devam etmesi nedeniyle bu konuda daha fazla araştırma yapılmasına gereksinim duyulmaktadır. Bu yazıda, kullanımı yaygınlaşmakta olan ve klinisyenler tarafından henüz iyi tanınmadığı düşünülen AAS’ler ile ilgili araştırmaları gözden geçirmeyi amaçladık.
Keywords: Anabolik steroidler; kötüye kullanım; bağımlılık; yaygınlık