Üniversite öğrencilerinin sosyal ağları kullanım amaçlarına göre internet bağımlılığı ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Bardak, Furkan; Yalçınkaya Alkar, Özden (Journal of Dependence, 2016)
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin sosyal ağ sitelerini kullanım amaçlarına göre internet bağımlılığı ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişki ve cinsiyet değişkenine göre farklılıkların incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini Ankara’daki bazı üniversitelerde öğrenim görmekte olan 144 erkek ve 204 kadın olmak üzere toplamda 348 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler Demografik Bilgi Formu, İnternet Bağımlılık Ölçeği, Sosyal Ağ Siteleri Kullanım Amaçları Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeği ile toplanmış; SPSS-20 programında Bağımsız Gruplar t-testi ve Regresyon yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir.Sonuçlar, sosyal ağ sitelerini kullanma amaçlarının (etkileşim ve iletişim, tanıma ve tanınma, eğitim) internet bağımlılığı ile ilişkili olduğu, sosyal ağları tanıma ve tanınma amaçlı kullanım ile eğitim amaçlı kullanımın yalnızlık ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde erkeklerin kadınlara oranla yalnızlık ve internet bağımlılık düzeylerinin daha yüksek olduğu, erkeklerin kadınlara oranla sosyal ağları, tanıma ve tanınma amaçlı daha çok kullandığı ve kadınların ise erkeklere oranla sosyal ağları daha çok eğitim amaçlı kullandıkları görülmüştür.
Keywords: İnternet bağımlılığı; sosyal ağ kullanımı; yalnızlık