Sigara bağımlılığı tedavisinde bilişsel davranışçı grup terapisi - Yeşildal, Anıl; Oğuz, Gülay; Güven, Mükerrem; Sungur, M.Zihni; Üstünuçar, İlknur (Journal of Dependence, 2014)
Amaç: Sigara sorunu hala çözülememiş ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Sigarayı bırakmak isteyen sigara bağımlıları için Allen Carr yöntemi cazip bir seçenek olabilmektedir. Sigara hakkındaki hatalı programlamanın yeniden düzenlenmesini hedeflemesi nedeni ile bu yöntem bilişsel davranışçı yönelimli bir grup psikoterapisi olarak kabul edilebilir. Bu yöntemde psikolojik bağımlılığın etkilerini kontrol etmenin sigarayı bırakmayı sağlayacağı varsayılmaktadır. Bu çalışmanınamacı, Allen Carr yöntemininuzunvadede sigara bırakma sürecinde etkinliğinin araştırılmasıdır.Yöntem: Çalışmaya 130 sigara bağımlısı dahil edilmiştir. Sigaranın olmadığı bir yaşama adaptasyonlarını değerlendirmek için katılımcılara 3. gün, 1. ay ve 1. yılda Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, Erken Uyarı Testi, Memnun-içmeyen Anketi uygulanmıştır.Bulgular: Bir yılın sonunda tedavinin başarı oranı %28-62’dir. Grup etkisine göre depreşme oranları farklılaşmaktadır.Sonuç: Sonuçlar, literatürle uyumlu olarak grup ile bilişsel ve davranışçı yönelimli bu uygulamanın sigara bağımlılığı tedavisi için etkili bir seçenek olduğunu desteklemektedir. Nikotin psikolojik bağımlılığını gideren Allen Carr yöntemi, farmakolojik tedavilere önemli bir alternatif olarak düşünülebilir. Bu yöntemin etkinliğini artırmak için ileriye dönük randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Sigara içme; sigara bırakma; Allen Carr yöntemi; bilişsel davranışçı tedavi (BDT)