Yurtdışında yaşayıp askerlik surecinde psikiyatri polikliniğine müracaat eden hastalarda semptom örüntüleri ile madde kullanımı arasındaki ilişkinin araştırılması - Özdemir, Barbaros; Çelik, Cemil; Doruk, Ali; Cüceloğlu, Aydın; Balıkçı, Adem; Özşahin, Aytekin (Journal of Dependence, 2009)
Amaç: Göç, bireyler üzerinde psikososyal etkileri olan ve kuşaklar boyu etkilerini sürdüren önemli bir toplumsal olaydır. Bu çalışmada Türkiye'den Avrupa ülkelerine göç etmiş ve askerlik sürecindeGülhaneAskeriTıp Fakültesi(GATF) Psikiyatri Polikliniğine müracaat eden olgularda madde kullanımı ile psikiyatrik semptom örüntülerinin ilişkisinin araştırılması amaçlandı.Yöntem: Çalışmaya çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayan ve askerlik sürecinde GATF Psikiyatri Polikliniğine başvuran 52 olgu alınmıştır. Olgular SCID-I ve SCID-II uygulanarak değerlendirilmiştir. Olgulara Kısa Semptom Envanteri (KSE) verilerek semptom örüntüleri incelenmiştir.Bulgular: Çalışmaya alınan olguların %57.7'sinin (n=30) madde kullandığı, %42.3'nün (n=22) madde kullanım öyküsünün olmadığı tespit edilmiştir. Olguların sosyodemografik verilerine göre KSE puanlarının karşılaştırılmasında madde kullananların dışında istatistiksel anlamlılık saptanmamıştır. KSE puanlarının madde kullananlarda kullanmayanlara oranla düşük olduğu anlamlı bulunmuştur. Bu anlamlılığın özellikle eroin ve/veya kokain kullanımı olan olgularla hiç madde kullanımı olmayanların karşılaştırılmasında daha belirgin olduğu görülmüştür.Sonuç: Madde kullananlarda daha düşük semptom puanlarının olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları madde kullanan bireylerde psikiyatrik semptom örüntüsü ile madde kullanımının şiddeti arasında pozitif bir ilişki olduğu hipotezini desteklememektedir. Bu konuda ileriye dönük, kontrollü, çok merkezli transkültürel nitelikli ayrıca bilişsel işlevlerin de değerlendirildiği araştırmalar planlanmalıdır.
Keywords: Madde kullanım bozuklukları; sosyodemografik özellikler; klinik özellikler