Denizli’de bir tekstil fabrikası çalışanlarında sigara kullanımı ve bağımlık durumu - Erverdi, Osman Murat; Erikoğlu, Erdal; Bozkurt, Ali İhsan; Önal, Özgür (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışmada Denizli ilinde bulunan Abalıoğlu Tekstil San. A.Ş. tekstil iş kolu çalışanlarında sigarayı bıraktırma ve sigarasız işyeri çalışmaları öncesi durum saptama amacıyla sigara içme, sigarayı bırakma, nikotin bağımlılığı durumu araştırılmıştır.Yöntem: Toplam 252 (%52,5) çalışan anketi yanıtlamıştır. Ankete katılanların yaklaşık %85’i erkek, %89’u lise ve dengi okul mezunudur.Bulgular: Her gün sigara içenlerin oranı erkeklerde kadınların yaklaşık üç katıdır(%29.4-%8.6). Kadınlarda hiç sigara içmemişlerin oranı erkeklerin yaklaşık iki katıdır(%68.6-%33.2). Ankete katılanlarda yüksek derece bağımlı olanlar sigara içenlerin sadece %7.5’idir. Halen içenlerde sigarayı bırakmak isteyenlerin oranı %73.2’dir.Sonuç: İncelenen kurumda sigara içenler arasında bırakmayı isteyenlerin oldukça yüksek oranda olması, sigara içenlerin büyük çoğunluğunun içilen sigaranın zararlarının bilincinde olması; çalışanlara yönelik bırakma programlarıyla sigarayı bırakmanın desteklenmesinin yararlı olacağını düşündürmektedir.
Keywords: Sigara; bağımlılık; işçi; fagerström