Zabıta memurlarında sigara içme ve depresyon sıklığı ile bunları etkileyen faktörler - Kutlu, R.; Çivi, S.; Karaoğlu, O. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışmada zabıta memurlarında sigara içme ve depresyon sendromunun düzeyi ile bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma Konya Büyükşehir Belediyesinde görev yapan 157 zabıta memurunda yapıldı. Sosyodemografik özellikleri ve sigara içme durumlarını belirlemek için bir anket uygulandı. Depresyon durumu ile ilgili veriler Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile elde edildi. Bulgular: Çalışma grubunun %99.4‘ü erkek (n=156), %79, 6‘sı (n=125) ortaokul ve lise eğitimli, %96, 8‘i (n=152) evli ve yaş ortalaması 39, 33±7, 29 (min=22, max=57), 115‘i (%73, 2) bu mesleği isteyerek seçmişlerdi, 98‘i (%62, 4) görevleri sırasında en az bir kere mahkemelik olmuşlardı, 117‘si (%74, 5) borçlu idi. Halen sigara içme sıklığı %49.1 (n=77), bırakma sıklığı %26.7% (n=42), hiç içmeme sıklığı %24.2 (n=38) idi. Sigaraya başlamada en küçük yaş 5, en büyük yaş 40, ortanca değer 18 yaş idi. Sosyal faktörler sigaraya başlamada en önemli etkendi (%49.4). Beck Depresyon Ölçeği sonuçlarına göre, %52, 2‘si(n=82) normaldi, %23, 6‘sı(n=37) hafif depresyonda, %21, 7‘si (n=34) orta derecede, %2.5 (n=4) ağır depresyonda idi. Sonuç: Bu çalışmada zabıtaların yaklaşık yarısı sigara içmekte ve depresyonda idi. Zabıtalarda ileride ortaya çıkabilecek olan depresyonun olumsuz etkilerini önlemek için; halen yaygın olan stres faktörlerinin orijinini anlamak önemlidir. Ayrıca, polislere yönelik sigara bırakma kampanyalarına ivedilikle ihtiyaç vardır.
Keywords: sigara; depresyon