Hemşirelik öğrencilerinin sigara içme sıklığı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi - Koç, Z.; Sağlam , Z. (Journal of Dependence, 2008)
Giriş: Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinde sigara içme sıklığını, sigara içmeyi etkileyen faktörleri, halen içme nedenlerini, sigarayı bırakma ve içmeme konusundaki yaklaşımlarını incelemek amacıyla planlanmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Yöntem: Çalışma 128 hemşirelik öğrencisi üzerinde yürütülmüş, veriler 28 soruluk anket formu aracılığıyla Mart 2005 tarihinde toplanmıştır. Bulgular: Anket uygulanarak toplanan veriler sonucunda sigara içme prevalansı %28.1 olarak bulunmuştur. Araştırma kapsamında ele alınan hemşirelik öğrencilerinden her dört kişiden birinin sigara içtiği tespit edilmiştir. Sigara içmeyen hemşirelik öğrencilerinin %88‘inin sağlığı koruma nedeniyle sigara kullanmadıkları saptanmıştır. Hemşirelik öğrencilerinin yaşadıkları stres nedeniyle sigara içmeye devam ettikleri (%63.9) belirlenmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin annesinin ve babasının öğrenim düzeyinin, sigara içme sıklığındaki artış ile ilişkili olduğu görülmüştür (p
Keywords: sigara