Alkol bağımlılığı olan erkek hastalarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu - Etik, Ç.; Taner, Y.; Taner, E.; Arıkan, Z. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışmada, erişkin alkol bağımlılığı olan hastalarda, erişkin dönem ve çocukluk çağı ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)‘ belirtilerinin araştırılması ve bu olguların sosyodemografik ve klinik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya alkol bağımlılığı tanısı konarak, halen tedavisi süren ve daha önce tedavi görüp ayaktan takibi devam eden 54 hasta dahil edilmiştir. Hastalara Turgay, DSM-IV‘e Dayalı Erişkin DEHB Tanı ve Değerlendirme ölçeği uygulanarak DEHB tanısı konmuştur. Çocukluk dönemine ait DEHB belirtilerinin taranması amacıyla da Wender Utah Derecelendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Bireyler DEHB varlığına göre iki gruba ayrıldıktan sonra, ortalama alkole başlama (p
Keywords: alkol bağımlılığı; Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu; erişkinlik