Tıp fakültesi ve hemşirelik öğrencilerinde alkol ve madde kullanımıyla ilgili tutumlar - Ersoy, M. A.; Özdemir, N.; Savaş, H. A. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Alkol ve madde kullanımına ilişkin olumsuz tutumlar yaygındır ve tedavi süreci üzerinde bu tutumların olumsuz etkileri vardır. Bu çalışmada tıp fakültesi ve sağlık yüksekokulu hemşirelik öğrencilerinin alkol ve madde kullanımına ilişkin tutumları araştırmak hedeflenmiştir. Yöntem: Tıp fakültesi ve sağlık yüksekokulu hemşirelik bölümü öğrencilerinden oluşan toplam 425 denek çalışmaya alınmıştır. Alkol-madde kullanımına ilişkin tutumlarla, sosyodemografik değişkenler ve bireysel ve aile alkol-madde kullanım öyküsü arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada kullanılan ölçek maddeleri psikometrik değerlendirmeye tabi tutulmuş ve elde edilen 21 maddelik ölçeğin Cronbach Alfa değeri 0.871, Guttman iki-yarım tutarlık katsayısı 0.775 olup, kabul edilebilir düzeydedir. Hemşirelik ve tıp öğrencileri tutumlar açısından birbirinden farklı değildir. Sağlık eğitimi alan öğrencilerde damgalayıcı tutumların hiç de küçümsenmeyecek seviyede olduğu söylenebilir. Gelir düzeyi yüksek olanların ve üst sınıflarda okuyanların olumsuz tutumları daha azdır. Kendisinde ve ailesinde alkol-madde kullanım öyküsü olanların damgalayıcı tutumlarının daha düşük seviyede olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu sonuçlar eğitimin olumsuz tutumları azaltmada bir miktar etkili olduğuna işaret etmekle birlikte, olumsuz tutumların azaltılmasına dönük eğitim programlarının geliştirilmesi doğru olacaktır.
Keywords: alkol; madde kullanımı; öğrenci