Turgut Özal Tıp Merkezinde görevli hemşirelerin sigara içme davranışları ve etkileyen faktörler - Aylaz, R.; Hacıevliyagil, S.; Durdu, A. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışmada bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin sigara içme oranını, sigara içenlerin sigaraya bağımlılık durumlarını ve sigara içme davranışına ilişkin risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi‘nde Haziran 2006-Ağustos 2006 tarihleri arasında gönüllü 282 hemşireye gözlem altında anket uygulayarak yapılmıştır. Hemşirelere sosyo-demografik özelikleri ile Fagerstrom nikotin bağımlılık testinden oluşan anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Hemşireler arasında sigara içme alışkanlığı % 54.4 (kadınlarda %42.1, erkeklerde % 61.7) olarak tespit edildi. Hemşirelerin daha çok hastane ortamında sigara içtikleri (% 59.4) saptanmıştır. Hemşirelerin eğitim durumlarına göre sigara içme davranışı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p
Keywords: sigara; hemşire; factör