Yatarak tedavi gören alkol bağımlılığı olan erkek hastalarda disosiyatif bozukluk - Taner, Ender; Açıkyürek, Kardem; Coşar, Behçet; Arıkan, Zehra (Journal of Dependence, 2007)
Amaç: Bu çalışmanın amacı yatarak tedavi gören alkol bağımlılığı olan hastalarda disosiyatif bozuklukların yaygınlığını ölçmek ve olası sosyodemografik ve çevresel faktörlerle ilişkisini belirlemektir.Yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Alkol bölümünde yatarak tedavi gören ve en az üç haftadır ayık olan ardısıra gelen 78 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara sosyodemografik bilgi formu, disosiyatif yaşantı ölçeği (DYÖ), disosiyasyon ölçeği (DÖ) ve somatik disosiyasyon ölçeği (SDÖ) uygulanmıştır.Bulgular: Hastaların ortalama DÖ, DYÖ ve SDÖ puanları ve standart sapmaları sırasıyla 1.95±0.68, 20.66±15.67, 32.08±12.18’dir. Ölçeklerin kesme puanlarına göre hastaların %23.1’nde (n=18) disosiyasyon olduğu bulunmuştur. Hastaların % 20.5’inde (n=16) disosiyatif yaşantı, %16.7’sinde (n=13) ise somatik disosiyasyon gözlenmiştir. Her üç ölçeğinde pozitif olduğu hasta sayısı 11’dir (% 14.1). Hastaların %25,6’sında (n=20) herhangi bir disosiyasyon ölçeği pozitif olarak bulunmuştur. Hastaların ayıklık süreleri, başlangıç yaşı, eğitim durumu, medeni durumu, ailede benzer hastalık öyküsü ve geçmişte psikiyatrik hastalık öyküsü ile disosiyatif bozukluk arasında bir ilişki bulunamamıştır. Öyküde madde kullanımı olan hasta grubunda ve alkol bağımlılığının yanı sıra nikotin bağımlılığı da olan hasta grubunda alkol dışı madde kullanımı olmayan hastalara göre disosiyasyon puanları daha yüksek olarak bulunmuştur.Sonuç: Bu örneklemdeki alkol bağımlılığı olan hastaların %25.6’sında disosiyatif belirtilerin olduğu görülmektedir ve bu oran diğer çalışmalarla karşılaştırılabilir düzeydedir. Alkol bağımlılığı olan hastalarda madde kullanımı ya da sigara bağımlılığı disosiyatif belirtileri artırmaktadır ancak sebep-sonuç ilişkisi kurmak için başka çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Alkol bağımlılığı; nikotin bağımlılığı; disosiyasyon; Disosiyatif Yaşantı Ölçeği (DYÖ); Somatoform Disosiyasyon Ölçeği (SDÖ); Disosiyasyon Ölçeği (DÖ)