İş kazasına bağlı yaralanmalarda alkol kullanımı - Kıran, Sibel; Konuk, Numan; Atik, Levent; Saltık, Banu; Şahin, Zühtü; Ayoğlu, Ferruh Niyazi (Journal of Dependence, 2006)
Gerekçe: İş kazaları çalışma yaşamı ile ilgili sağlık sorunları içinde hem adli durum hem de acil hizmeti gerektirmesi nedeniyle önemli bir konudur. Ülkemizde iş kazalarında alkollü olma sıklığını irdeleyen yeterli çalışma bulunmamaktadır.Yöntem: Bu çalışmada acil servis kayıtlarından sosyal sigorta kurumuna bildirilen iş kazası olgularından (n=1845) dosya kayıtlarında alkollü olma bilgisi bulunanlar (n=1110) geriye dönük olarak değerlendirildi.Sonuçlar: İş kazası olgularının % 7.2’sinin acil servis başvurusu sırasında alkollü olduğu saptandı.Değerlendirme: Bu doğrultuda, iş kazası yaralanmalarında alkol ve ilgili sorunların araştırılması ve kayıtlara yansıtılması ile neden sonuç ilişkilerini aydınlatmaya yönelik çalışmaların önünü açılacaktır.
Keywords: Alkolle ilişkili iş kazaları; iş kazaları; alkol