Alkol bağımlısı hastalarda gözlem altında disulfiram tedavisi - Yargıç, L. İlhan; Soleimanvandi, Habib (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Alkol bağımlılığında disulfiram tedavisinin en önemli zorluğu hastaların kendi başlarına bırakıldıklarında ilacı almayı bir süre sonra terk etmeleridir. Bu çalışmada gözlem altında disulfiram verilen hastaların tedaviye uyumları ve içmeme sürelerinin gözlemlenmesi amaçlandı.Yöntem: Alkol bağımlısı 38 hastaya bir yakınının gözlemi altında 500 mg/gün disulfiram almaları önerildi. Tedaviye uyum ve içmeme süreleri izlendi.Bulgular: Çalışmaya alınan 27 hasta disulfiram kullanmayı kabul ettikten sonra tedaviye devam etmiştir. Bu hastaların, disulfiram başlandıktan sonra takibe devam ortalaması 109 gündü (min: 20 gün, max: 1 yıl). Onbir hasta disulfiram kullanırken alkol almayı denediğini bildirdi. Bir hastada disulfiram alırken tekrarlayıcı bir şekilde alkol aldığı için disulfiram kesildi. Beş hastada gelişen organik beyin sendromu ve 2 hastada gelişen kas güçsüzlüğü disulfirama bağlanarak tedavi sonlandırıldı. Yan etki nedeniyle disulfiram tedavisi sonlandırılan hastaların üçünde tablo düzeldikten sonra disulfiram, daha düşük dozda (250 mg/gün) yeniden başlandı. Dokuz hasta disulfiramı önerildiği şekilde ve düzenli olarak kullandı. Bu hastalarda ortalama 6 ay içmeme sağlandı (min: 2 ay, max: 12 ay).Sonuç: Bu bulgular süpervizyon altında disulfiram kullanımının uygun alkol bağımlısı hastaları için tedavi seçenekleri arasında yer alması gerektiğini düşündürmektedir.
Keywords: Disulfiram; alkol bağımlılığı; bağımlılık tedavisi