Aidiyet ihtiyacı ve akıllı telefon bağımlılığı riski: anksiyete semptomları ve bilişsel esnekliğin aracı rolü - Yılmaz, Selin (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, aidiyet ihtiyacı ile akıllı telefon bağımlılığı riski arasındaki ilişkide anksiyete belirtilerinin ve bilişsel esnekliğin rolünü bir model aracılığıyla incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 214 kadın ve 110 erkek olmak üzere toplam 324 sağlıklı üniversite öğrencisi katılmıştır (M ± SD yaş = 22.16 ±1.73). Aidiyet ihtiyacı, anksiyete semptomları, bilişsel esneklik ve akıllı telefon bağımlılığı riski sırasıyla Aidiyet İhtiyacı Ölçeği, Beck Anksiyete Envanteri, Bilişsel Esneklik Ölçeği ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği ile ölçülmüştür. Bulgular: Pearson korelasyon analizlerinin sonuçları, aidiyet ihtiyacının anksiyete semptomları (r = .28, p<.001) ve akıllı telefon bağımlılığı riski (r = .30, p<.001) ile pozitif, bilişsel esneklik (r = -.34, p<.001) ile negatif ilişkili olduğunu göstermiştir. Çoklu aracılık analizinde, aidiyet ihtiyacının bilişsel esneklik (b = .1417, SE = .06, %95CI [0.03,0.27]) ve anksiyete semptomları (b = .2416, SE = .06, %95CI [0.12, 0.37]) aracılığıyla akıllı telefon bağımlılığı riski üzerinde anlamlı dolaylı bir etkisi olduğu görülmüştür. Sonuç: Aidiyet ihtiyacı anksiyete semptomlarını artırarak ve bilişsel esnekliği azaltarak akıllı telefon bağımlılığı riskine yol açabilir.