Şizofreni tanılı hastaların sigara içme ve sigara bırakmaya ilişkin deneyimleri: nitel bir analiz - Seki Öz, Hilal; Taktak, Şafak (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Şizofreni tanılı hastaların genel nufüsla kıyasladığında sigra içme oranlarının yüksek, sigarayı bırakma oranlarının ise düşük olduğu görülmektedir. Bu çalışma ile şizofreni tanılı hastaların sigara içme ve sigara bırakmaya yönelik deneyimlerini keşfetmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desene dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış, 15 sigara içen birey ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bulgular: Yapılan tematik analizde 4 tema; “Şizofrenin etkileri”, “Sigara ile baş etme”, “Sigara içmeyi etkileyen faktörler”, “Sigara bırakmaya engeller” ve 13 alt tema belirlenmiştir. Araştırma ile şizofreni tanılı hastaların hastalığın getirdiği sorunlar, ilaç tedavileri, can sıkıntısı, yalnızlık ve duygusal yoğunlukla baş etmek için sigara içmeye yöneldikleri görülmüştür. Bazı hastalar sigarayı bırakmada isteksiz, bazıları yeterli motivasyon ve tıbbi desteğe sahip değildir. Sonuç: Sigara içmenin getirdiği çok boyutlu sorunları önlemek için sigara içmeyi artıran faktörleri yönetmeyi sağlayan, sigara içmeyi azaltan faktörleri güçlendiren ve sigara bırakmayı teşvik eden müdahale çalışmalarının yapılması önerilir.