Alkol kültürü-2: içki kültürü ve edebiyatta içki - Öncü, Fatih; Ögel, Kültegin; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2002)
Alkol altkültürü insanlık tarihiyle başlamış, farklı toplumlarda değişik zamanlarda ortaya çıkan kullanımlarla günümüzdeki genel ve yerel altkültürünü oluşturmuştur. Kaynağı oldukça eski dönemlere uzanan içki gelenekleri, ortamları değişse de hala korunmakta ve toplumda alkol tüketiminin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktadır. İnsanın yaşamına giren herşey gibi alkol de edebiyatın ilgisini çekmiş ve bazen övülen bazen yerilen olmuştur. Kuşkusuz romanlar, hikayeler, anılar, şiirler altkültürün oluşmasına ve yayılmasına hem olumlu hem de olumsuz katkıda bulunmuştur. Bu yazıda, yaygın olarak tüketilmekte olan alkollü içkiler, bunların altkültür gruplarındaki yeri, sosyal ve edebi yönleriyle ele alınıp, bu konudaki yayınlar taranarak, derlenmiştir.