Yaşlılarda bağımlılık - Çavuşoğlu, Çağatay; Demirkol, Mehmet Emin (Journal of Dependence, 2018)
Yaşlı bireylerde madde kullanımı ile ilişkili bozukluklar, son yıllarda dikkat çeken sorunlardan biri olarak göze çarpmaktadır. Madde kullanımı ile ilgili 2015 yılında yapılan bir çalışmada hastaneye madde kullanımı ile ilişkili bozukluklar nedeniyle tedavi amaçlı başvuran yaklaşık 1,500,000 hastanın %17.3’ünü 50 yaş ve üzeri bireylerin oluşturduğu saptanmıştır. Özellikle yaşlı bireylerde bir çok kronik hastalığın bir arada olması, çoklu ilaç kullanımı, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında değişiklik gibi bir çok neden madde kullanımının zararlı etkilerini önemli ölçüde arttırmakta ve sorunu çok daha karmaşık bir hale getirmektedir. Genç bireylerde madde ile ilişkili bozuklukları saptamak için bir çok tarama testi olmasına rağmen, aynı testlerin bir çoğu yaşlı bireyler için valide değildir. Alkol, şu an için en çok kullanılan madde olmakla birlikte, benzodiazepin, opiat grubu ilaçlar, marihuana kullanımı da gün geçtikçe artmaktadır. Yaşlı bireylerde sorunun saptanması kadar tedavi de önemli bir konudur ve dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir çalışmada yaşlı bireylerde madde kullanımına bağlı tedavinin %250 oranında artarak 2020 yılında 4.4 milyon kişiyi etkileyeceği öngörülmüştür. Dolayısıyla yaşlı bireylerde madde ile ilişkili bozukluklar detaylı bir şekilde irdelenmelidir ve bu konu ile ilgili yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.