Salvia divinorum: bir olgu sunumu - Gürlek, Feridun; Taşdemir, Eyyüp; Teker, Tufan (Journal of Dependence, 2017)
Günümüzde uyuşturucu ve keyif veren maddeler özellikle genç ve adelosan yaş grubunu tehdit etmektedir. Bu maddelerin oldukça yaygın ve çeşitli olması ulaşımlarını da kolaylaştırmıştır. Kullanımları düşük sosyoekonomik ve sosyokültürel durum ile de yakından ilişkilidir. Psikoaktif ve halüsinojenik etkisi uzun yıllardır bilinen Salvia divinorum bitkisi de bu amaçla suistimal edilmektedir. Biz burada Salvia divinorum’un kötüye kullanılması sonrasında hareketsizliğe bağlı böbrek yetmezliği ve rabdomiyoliz gelişen bir olgu sunduk. Olgununsalviakullanımısonrasıdörtgünsüre ile hareketsiz kaldığı ve ek başka uyuşturucu kullanmadığı bilinmektedir. Bu olgu sunumunda Salvia divinorum’un etkilerini araştırdık. Elbette, tek bir vaka raporunun Salvia divinorum’un potansiyel etkisini net olarak açıklayabileceğini düşünmüyoruz. Bu konuda literatürde sadece birkaç çalışma olduğunu düşünürsek, bu vakanın literatüre katkıda bulunabileceğine inanıyoruz. Ayrıca, olgumuzun psikososyal özellikleri, düşük gelir düzeyine sahip bireylerde uyuşturucu kullanma riskinin daha yüksek olabileceğini desteklemektedir. Yüksek dozda kullanılan salvia divinorumun etki süresinin bilinenden çok daha uzun olabileceği ve madde bağımlılığının düşük sosyoekonomik durumla ilişkisi literatür ışığında tartışılmıştır.