Sivas ilindeki lise öğrencilerinde madde kullanımı yaygınlığı - Doğan, Orhan (Journal of Dependence, 2001)
Gerekçe: Son yıllarda madde kullanımının giderek arttığına inanılmaktadır. Bu araştırmada Sivas il merkezindeki lise öğrencileri arasında madde kullanımının yaygınlığının saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma Sivas il merkezindeki liselerde yapılmıştır. Tesadüfi örneklem yoluyla seçilen 476 lise ikinci sınıf öğrencisine (% 38.7’si kız, % 61.3’ü erkek) anket formu uygulanmıştır. Sonuçlar: Bazı maddeleri yaşam boyu en az bir kez kullanma oranlan aşağıdaki gibi bulunmuştur: Sigara % 67.7, uçucu maddeler % 12.4, esrar % 1.9. Bazı maddeleri son bir ayda en az bir kez kullanma oranlan aşağıdaki gibi bulunmuştur: Sigara % 31.1, alkol % 8.3, uçucu maddeler % 4.7, esrar % 1.3, benzodi- azepinler % 1.3. Sigarayı yaşam boyu en az bir kez kullanma oranı erkeklerde kızlardan, uçucu maddeleri kullanma kızlarda erkeklerden istatistiksel yönden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Değerlendirme: Sonuçlar madde kullanımının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir. Bu sorun için alan çalışmalan yapılması ve önleme programlarının düzenlenerek uygulanması önerilir.