Bölge psikiyatri hastanelerinde çalışan hemşirelerin madde bağımlılığı neden ve tedavisine ilişkin algı ve tutumları - Baysan Arabacı, Leyla; Engin, Esra; Yetmiş, Nihal; Şen, Gülşah; Öztürk, Tülay (Journal of Dependence, 2016)
Amaç: Çalışma, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastaneleri’nde çalışan hemşirelerin, madde bağımlılığı nedenlerine ve tedavisine ilişkin algılarını ve madde kötüye kullanım problemi olan bireye yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma, Türkiye’de 5 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde çalışan 389 hemşire ile yürütülmüştür. Araştırmada, “Tanıtıcı Bilgi Formu”, “Madde Kötüye Kullanım Nedenleri Ölçeği-MKKNÖ), “Madde Kötüye Kullanım Tedavileri Ölçeği-MKKTÖ)” ve Tutum Ölçeği-TÖ (Attitudes Scale-AS) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde, t-testi, varyans analizi ve ko-relasyonvelineerregresyonanalizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada, hemşirelerin madde bağımlılığının nedenlerine ilişkin algıları ile madde kötüye kullanım problemi olan bireye yönelik tutumları arasında negatif; madde kötüye kullanım problemi olan bireylerin tedavisine ilişkin algıları ile bu bireylere yönelik tutumları arasında ise pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<.05). Sonuç: Türkiye’de Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastaneleri’nde çalışan hemşireler, bir insanın “problemleriyle başetmek” ve “sosyal çevresi” nedeniyle madde kullandığı ve madde bağımlılığından kurtulabilmesi için “maddeden kaçınması” ve “sosyal-profesyonel olarak yardım alması” gerektiği algısına sahiptir.