Alkol kullanım ölçütlerinin tarama testleri ve biyokimyasal belirleyicilerle ilişkisi - Şengül, Cem; Balcı Şengül, Ceyhan; Okay, Tuncer; Dilbaz, Nesrin (Journal of Dependence, 2009)
Amaç: Alkol kullanım bozuklukları tanısını koymada tarama testleri ve biyokimyasal belirleyiciler yararlı araçlardır. Bu testlerin ve belirleyicilerin alkol kullanım ölçütleriyle ilişkisi az sayıda çalışmada ele alınmıştır. Biz bu çalışmamızda alkol kullanım ölçütleriyle alkol kullanım bozuklukları tarama testi (AKBTT) skorları ve biyokimyasal belirleyici seviyeleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya DSM-IV’e göre alkol bağımlılığı tanısı almış48erkekhastaalınmıştır.Hastalarınalkol kullanım süresi, kullanılan ortalama standart içki, geçmişte epileptik nöbet ve deliryum öyküsü gibi alkol kullanım ölçütleri kaydedilmiş ve bu parametrelerin AKBBT ve biyokimyasal belirleyiciler olan CDT, GGT ve MCV ile ilişkisi incelenmiştir. Veriler SPSS 13,0 programıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: CDT ve AKBTT skorları alınan alkol miktarı ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca CDT seviyesi ve alkol kullanım süresi arasında da bir ilişki saptanmıştır. Epileptik nöbet öyküsü olanlarla olmayanların CDT seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunurken, GGT ve MCV seviyeleri ile alkol kullanım ölçütleri arasında bir ilişki saptanamamıştır. Sonuç: Bizim çalışmamızda, AKBTT ve CDT diğer belirleyicilerden üstün bulunmuştur. Daha önce yapılmış çalışmalar da bulgularımızı destekler niteliktedir. Bu bulguların daha kapsamlı araştırmalarla tekrarlanması klinik uygulamalara ışık tutacaktır.