Alkol-madde bağımlısı kadınların üreme sağlığı sorunları ve hemşirelik bakımı - Dişsiz, Melike; Yeşiltepe Oskay, Ümran (Journal of Dependence, 2009)
Yapılan çalışmalarda uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanımıyla gelişen bağımlılığın birçok sistemi etkileyerek, kadının fiziksel, ruhsal, sosyal, üreme ve cinsel sağlığını olumsuz etkilediği belirtilmektedir. Kadınlarda alkol ve madde bağımlılığının amenoreye, menstrual düzensizliğe, infertiliteye ve cinsel işlev bozukluklarına neden olduğu bildirilmiştir. Gebelikte alkol-madde kullanımının ise anne ve fetüs sağlığını tehlikeye sokan sendromlara neden olabileceği belirtilmiştir. Alkol-madde bağımlısı kadınların ortak enjektör kullanımı, birden fazla cinsel partnere sahip olma, korunmasız cinsel ilişki, para ya da madde karşılığı cinsel ilişkide bulunmak gibi yüksek riskli eylemlerde bulunmaya da bu eylemlere maruz bırakılma olasılığı vardır. Bağımlı kadınlar yüksek riskli eylemleri nedeniyle cinsel yolla bulaşan hastalıklar, adolesan gebelikler, istenmeyen ve/ veya planlanmamış gebelikler, sözel, fiziksel, cinsel şiddet açısından da risk altındadırlar. Tüm bu riskler alkol-madde bağımlısı kadınları üreme sağlığı sorunları ile karşı karşıya bırakmaktadır. Sağlık sektörü içersinde toplumda bireylere en yakın çalışan kişiler olan hemşireler, alkol ve madde bağımlısı kadınların üreme sağlığı sorunlarının belirlenmesinde ve giderilmesinde etkin rol oynayabilirler.