Alkolik babası olan çocukların yaşam deneyimleri - Akbaş, S.; Böke, Ö.; Karabekiroğlu, K. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışma alkolik babalarla yaşayan çocukların yaşadığı olumsuz yaşam olaylarını, çocukların ebeveynlerinin hangi tutumlarından etkilendiğini ve bu etkilenmenin sonucunda hangi tutumları geliştirdiklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Babaları alkol bağımlılığı nedeniyle tedavi gören ve çocuk psikiyatrisinde psikiyatrik değerlendirmeleri yapılmış olan alkolik çocuklarının dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Dosyalarda çocuklarla yapılan psikiyatrik görüşmelerde ebeveynlerin alkol kullandıkları döneme ait yaşantılar ve babalarının alkolizminden etkilenmelerine ait bilgiler değerlendirilmiştir. Bulgular: Otuz üç çocuğun dosyaları değerlendirilmiştir. Çocuklar, aile sorunu %93.9, olumsuz yaşam olayını %81.8, aile içi şiddete tanıklık etme ve ya maruz kalmayı %63.6, ebeveyn ayrılığını %51.5, babalarının olumsuz davranışlarına maruz kalmayı %60.6 olarak bildirmişlerdir. Çocuklar üzüntü (%81.8), korku (%69.7) yaşama, babadan uzak durma isteği (%36.4), anneyle ilgili kaygı duyma (%24.2), anneye yapışma (%21.2), yalnız kalamama (%18.2), yalnız yatamama (%15.2) şeklinde davranışsal ve duygusal yanıtlar geliştirmişlerdir. Sonuç: Çalışmada çocukların ebeveyn ayrılıklarından, karşılaştıkları aile içi şiddetten ve babaların alkol kullanım dönemindeki olumsuz tutum ve davranışlarından etkilendikleri bulunmuştur. Çocukların babaların alkol kullanım dönemlerinde yaşadıkları olumsuz yaşam olayları karşısında üzüntü ve korku yaşadıkları, buna paralel olarak babalarından uzak durmak istedikleri, anneyle ilgili kaygı yaşayıp anneye yapışma şeklinde davranışlar geliştirdikleri bulunmuştur.