Turgut Özal Tıp Merkezinde görevli hemşirelerin sigara içme davranışları ve etkileyen faktörler - Aylaz, R.; Hacıevliyagil, S.; Durdu, A. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışmada bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin sigara içme oranını, sigara içenlerin sigaraya bağımlılık durumlarını ve sigara içme davranışına ilişkin risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi‘nde Haziran 2006-Ağustos 2006 tarihleri arasında gönüllü 282 hemşireye gözlem altında anket uygulayarak yapılmıştır. Hemşirelere sosyo-demografik özelikleri ile Fagerstrom nikotin bağımlılık testinden oluşan anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Hemşireler arasında sigara içme alışkanlığı % 54.4 (kadınlarda %42.1, erkeklerde % 61.7) olarak tespit edildi. Hemşirelerin daha çok hastane ortamında sigara içtikleri (% 59.4) saptanmıştır. Hemşirelerin eğitim durumlarına göre sigara içme davranışı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Sağlık meslek lisesinden mezun hemşirelerde sigara içme oranı, yüksekokul mezunlarına göre daha yüksektir. Ailesinde sigara içen bireylerin olması, hemşirelerin sigara içme davranışı açısından etkileyici olmuştur (p<0.05). Halen sigara içenlerin Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi‘ne göre 20 kişi yüksek, 10 kişi çok yüksek düzeyde bağımlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak bu çalışmada hemşirelerin %54.4‘ün sigara içmesi ciddi bir sağlık sorunudur. Hemşirelerin sigarayı daha çok hastanede içtikleri ve hastanede pasif içiciliğe maruz kaldıkları belirlenmiştir. Sağlık hizmeti vermekte olan bireylerin sigara içimi ve bağımlılığı konusunda daha bilgili ve duyarlı olmaları beklenir. Bu amaçla hemşirelik eğitim müfredatında mutlaka sigara ve sağlık, nikotin bağımlılığı gibi konuların yer alması gerekmektedir.