Alkol ve diğer madde kullanım bozukluklarında intihar girişimleri ve tamamlanmış intihar - Bakım, Bahadır; Karamustafalıoğlu, K. Oğuz; Akpınar, Abdullah (Journal of Dependence, 2007)
Amaç: Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde alkol-madde kullanımı giderek artmakta, alkol ve diğer madde kullanımına erken yaşta başlanmaktadır. İntihar girişimleri ve tamamlanmış intiharlar giderek artan bir seyir izlemektedir. Alkol ve diğer madde kullanımıyla ilişkili ve eştanılılığı bulunan intihar ve intihar girişimleri etkili tedavi ile önlenebilir. Alkol-madde kötüye kullanımında intihar riskini arttıran etmenlerin belirlenmesi ve bu durumlara yönelik tedavilerin gözden geçirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: 1988-2006 yılları arasındaki çalışmalara ulaşmak için PubMed, Tübitak Türk Tıp Dizini, Çukurova Psikiyatri Dizini ve ULAKBİM Kataloğu arama motorlarında “suicide, alcohol and drug abuse-dependence, psychiatric comorbidity, intihar, alkol-madde bağımlılığı, psikiyatrik eştanı” sözcükleri taranarak arama yapılmıştır. Bulgular: Alkol ve diğer madde kötüye kullanımı olan kişilerde intihar girişimi ve tamamlama oranı yüksektir. İntihar girişimi olan major depresif bozukluk ve bipolar bozukluğu olan hastalar ayrıca sıklıkla alkol ve diğer madde kötüye kullanımı çeşitli kişilik bozuklukları ile sık eştanılılık gösterir. Çoğu intihar ve intihar girişiminde, madde kötüye kullanımı ve/veya alkol zehirlenmesi gözlenmektedir. Madde kötüye kullanımı depresyon yolu ile, sosyal bütünleşmeyi bozabilmesi, zehirlenmenin intihar dürtülerinde artışa yol açabilmesi ile intiharı tetikleyebilmektedir. Alkol ve diğer madde kötüye kullanıcılarında psikiyatrik bozukluk eştanılılığı intiharlarda önemli bir risk etmenidir. Sonuç: Alkol ve diğer madde kullanım bozukluğu olan kişilerde aile yüklülüğü, intihar öyküsü sorgulanması, yüksek riskli olanların yataklı ünitede değerlendirilmesi, eştanılı bozuklukların tespiti ve tedavisi önem arz etmektedir. Yüksek riskli hastaların tedavisi için stratejiler geliştirmek intihar sebebiyle olan ölümleri azaltmaya yardımcı olabilecektir.