İş kazasına bağlı yaralanmalarda alkol kullanımı - Kıran, Sibel; Konuk, Numan; Atik, Levent; Saltık, Banu; Şahin, Zühtü; Ayoğlu, Ferruh Niyazi (Journal of Dependence, 2006)
Gerekçe: İş kazaları çalışma yaşamı ile ilgili sağlık sorunları içinde hem adli durum hem de acil hizmeti gerektirmesi nedeniyle önemli bir konudur. Ülkemizde iş kazalarında alkollü olma sıklığını irdeleyen yeterli çalışma bulunmamaktadır. Yöntem: Bu çalışmada acil servis kayıtlarından sosyal sigorta kurumuna bildirilen iş kazası olgularından (n=1845) dosya kayıtlarında alkollü olma bilgisi bulunanlar (n=1110) geriye dönük olarak değerlendirildi. Sonuçlar: İş kazası olgularının % 7.2’sinin acil servis başvurusu sırasında alkollü olduğu saptandı. Değerlendirme: Bu doğrultuda, iş kazası yaralanmalarında alkol ve ilgili sorunların araştırılması ve kayıtlara yansıtılması ile neden sonuç ilişkilerini aydınlatmaya yönelik çalışmaların önünü açılacaktır.