Kronik toluen entoksikasyonuna bağlı korpus kallozum nekrozu: psikiyatrik belirtilerle seyreden bir olgu sunumu - Gülsün, Murat; Uzun, Özcan; Doruk, Ali (Journal of Dependence, 2006)
Nörotoksik bir madde olan toluenin kötüye kullanımı nörolojik ve psikiyatrik komplikasyonlara neden olmaktadır. Ancak, bazı iş kollarında çalışan ve uzun süre toluen etkisinde kalan kişilerde de benzer etkiler oluşabilmektedir. Görüntüleme çalışmalarında, kronik toluen entoksikasyonu sonucu beyin hacminde küçülme ve yaygın madde değişiklikleri meydana geldiği bulunmuştur. Beyinde oluşan yapısal değişikliklere bağlı olarak ilerleyici nörolojik ve psikiyatrik belirtilerin ortaya çıktığı gösterilmiştir. Bu yazıda, işyerinde sekiz yıl süreyle toluen etkisinde kalan, korpus kallozum nekrozu gelişen ve ilerleyici psikiyatrik belirtilerle seyreden bir olgu sunulmuştur.