1998-2002 yılları arasında yatarak tedavi gören alkol ve madde kullanımı olan olguların değerlendirilmesi - Saatçioğlu, Ömer; Evren, E. Cüneyt; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2003)
Amaç: Alkol-madde kullanımı olan hastaların özellikleri, dönemsel olarak bu özelliklerdeki değişiklikler, etkilenme alanlarının belirlenmesi, bu hastaların tedavi yaklaşımlarında ve bağımlılığın seyrinde önemli unsurlardır. Yöntem: Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği’nde 1998-2002 yılları arasında yatarak tedavi gören ve AMATEM bilgi bankasından edinilen toplam 6526 hasta geriye dönük gözden geçirilmiş ve yarı yapılandırılmış forma kaydedilen bilgiler kullanılmıştır. Bulgular: Beş yıllık değerlendirmede cinsiyet (Kadın: %4,2-4,9 ve Erkek: %95,1-95,8) ve öğrenim düzeyinin sıklık oranı yıllar arasında fazla değişmezken, işsiz olanlar arasında alkol-madde kullanımında artış dikkat çekmekteydi. Yatarak tedaviye alınan hastalar arasında tüm yıllarda başvuru nedeni olarak alkol kullanımı en fazla olup tüm olgularda alkol, öncelikli ve ilk kullanılan madde olarak bulundu. İlk kullanım yaşının düşük oranda da olsa 6-10 yaş arasında olduğunun belirtilmesi önemli bulgulardan biriydi. (%2,1-3,3) Alkol-mad-de yoğun kullanım yaşı en yüksek 21-30 arasında bulundu. Madde kullanım şekli yıllara göre farklı oranlar gösterirken enjeksiyon ile madde kullanımı, 2002 senesinde en düşük idi. Alkol maddeye ilişkin sosyal ve sağlık sorunları oldukça yüksek oranda saptandı. Sonuç: AMATEM’de alkol-madde kullanımı nedeniyle yatarak tedavi gören hastaların sosyodemografik ve alkol-madde kullanım özelliklerinin ve yaşamsal sorunların beş yıl süresince belirgin olarak değişiklik göstermediği bulunmuş, alkol ve alkol dışı madde kullanımı olan yatarak tedavi edilen hastaların başvuruları ve izlenmesindeki önemli alanlar tartışılmıştır.