Relationship between attachment styles, social media addiction, and contingencies of self-worth - Bayraktar, Mustafa; Balcı Çelik, Seher (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde üç boyutlu bağlanma stilleri, koşullu öz-değer ve sosyal medya bağımlılık düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Ondokuz Mayıs Üniversitesinde öğrenim gören 817 (Kadın: 507, Erkek: 310) üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Üç Boyutlu Bağlanma Tarzları Ölçeği, Kendine Değer Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Üniversite öğrencilerinde koşullu öz-değer ile sosyal medya bağımlılık düzeyi arasında bir ilişki olduğu, kaygılı/kararsız bağlanma stili arasındaki ilişkide fiziksel görünüm ve onay alma öz-değer alanlarının aracı etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, bağımsız değişkenler kaygılı/kararsız bağlanma ile onay alma ve fiziksel görünüm bağımlı değişken olan sosyal medya bağımlılık düzeyini etkilemektedir. Sonuç: Bağımsız değişkenlerdeki her bir birim değişimin bağımlı değişken sosyal medya bağımlılık düzeyinde 2,1 kat değişime neden olduğu görülmektedir.