Perceived stress and nomophobia in medical faculty students during covid-19 pandemic - Aktaş Terzioğlu, Merve; Toker Uğurlu, Tuğçe (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Tıp fakültesi öğrencilerinin COVID-19 pandemisi sırasında algıladıkları stres ve cep telefonlarından mahrum kalma korkusunun (nomofobi) araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), Nomofobi Ölçeği (NÖ) ve sosyodemografik verilerden oluşan çevrimiçi anket 341 öğrencinin katılımıyla tamamlandı. Bulgular: COVID-19 pandemisi sırasında akıllı telefon kullanımının her iki cinsiyette istatistiksel olarak benzer şekilde arttığı bildirildi. NÖ’ye göre, kadınların %67’si hafif, %32,1’i orta, %0,9’u aşırı derecede nomofobikken; erkeklerin %55’i hafif, %39,3’ü orta ve %5,7’si aşırı derecede nomofobikti. Erkeklerin ortalama ASÖ puanlarının kadınlardan anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu. 20 yaş ve altındaki öğrencilerin ASÖ ve NÖ puan ortalamalarının 20 yaşın üzerindeki öğrencilerin puanlarına benzer olduğu görüldü. ASÖ puanları ile NÖ’nün tüm boyutları arasında pozitif bir korelasyon vardır. Sonuç: Tıp fakültesi öğrencileri hafif/orta düzeyde nomofobik bulundu. COVID-19 pandemisi sırasında erkek tıp öğrencilerinin kız öğrencilere göre daha fazla etkilendikleri, kendilerini stres altında hissettikleri ve nomofobi eğilimlerinin daha yüksek olduğu saptandı.